Cadouri pentru montaniarzi: cum să-l alegi pe cel potrivit?

În cercul meu de prieteni sunt mulți pasionați de munte, astfel în ultimul deceniu am dat și am primit multe cadouri în legătură cu mersul pe munte. Am văzut ce cadouri de acest gen se pot oferi, care sunt ideile potrivite sau mai puțin potrivite și în acest articol vreau să vă împărtășesc experiența mea în acest subiect.

Mai jos vă sugerez idei de cadouri pentru toate buzunarele, în mare parte echipament montan, dar și din alte categorii, care se pot oferi ca și surpriză, sau cu consultarea persoanei care va primi cadoul.

Dacă preferi, poți citi acest articol în limba engleză sau maghiară, folosind linkurile din dreapta, sau poți urmări filmulețul însoțitor.

Timpul necesar lecturii: 12 minute

Considerente

Înainte de a vă decide asupra unui cadou, ar trebui să vă gândiți la următoarele întrebări.

Cui îi oferim cadoul?

Este persoana la început de drum cu muntele, sau bate potecile de ani buni? Obișnuiește să-și cumpere echipament în mod regulat? Cu cât este mai pasionată de echipament și de munte și cu cât mai mult timp a avut să-și adune de ce are nevoie, cu atât mai mare este probabilitatea că are deja echipamentul necesar.

Este vorba de perechea noastră sau un membru din familie? Dacă este vorba de o persoană apropiată, avem șansa să-l cunoaștem mai bine, să știm de ce are nevoie, dar relație strânsă ne permite de asemenea să-i sugerăm alegerea unui cadou împreună pentru a evita o surpriză nepotrivită.

Este vorba de o domnișoară pretențioasă? Sau un domn perfecționist, atent la toate detaliile (ca și subsemnatul)? Șansele să nu nimerim culoarea potrivită sau modelul cu caracteristicile necesare este mult mai mare în cazul acestor persoane.

Persoana respectivă merge doar vara pe munte, sau și iarna (sau este tentat să încerce)? Îi place și cățăratul? Alergarea montană? Alpinismul? Dacă ai răspuns pozitiv la careva dintre întrebările de mai sus, poți lărgi gama cadourilor posibile, iar mai jos vei găsi și câteva sugestii în acest sens.

Surpriză sau nu?

În majoritatea cazurilor vrem să oferim un cadou-surpriză, dar să știți, că munțomanii sunt un tip aparte de om, cu nevoi speciale și idei mai greu de înțeles pentru oamenii de rând. În special multe domnișoare pun accent și pe partea estetică al unui echipament, nu doar pe funcționalitatea lui, astfel alegerea cadoului potrivit poate deveni o adevărată provocare. În funcție de cât de bine cunoaștem persoana respectivă (și colecția ei de echipament) și în ce fel de relație ne aflăm cu ea, poate fi o idee bună să alegem un cadou împreună și noi să venim doar cu câteva idei. Mai jos am să detaliez pentru fiecare sugestie, cât de potrivită este pentru a fi oferit ca și o surpriză.

Preț?

Echipamentul montan variază mult la categoria de preț, în funcție de tip, marcă și caracteristici. Cu cât ne decidem asupra unei sume mai ridicate, cu atât trebuie să fim mai siguri, că persoana respectivă chiar are nevoie de acel cadou, nu și-a cumpărat sau plănuiește să-și cumpere ceva echivalent sau nu s-a gândit și altcineva să-i ofere un cadou similar.

Să oferim experiențe, nu obiecte

Chiar și celui mai solitar montaniard îi place să-și împarte experiențele cu persoanele iubite. Așa că poate vrei să-i oferi o experiență de care să-și aducă aminte toată viața. Poate un bilet de avion, de autobus, sau de tren spre o destinație unde să mergeți împreună. Dintre cele 30 de țări pe care le-am vizitat, preferatele mele pentru hiking au fost Norvegia, Muntenegru și bineînțeles România. Natura mi-a plăcut mult și în Franța, Slovenia și Austria.

Dacă nu ești genul de persoană căruia să-i placă muntele, ai putea oferi doar un ajutor material, să-și ducă la bun sfârșit un plan pe care l-a avut de mult! Pe mine m-a ajutat mult o sumă primită de la prieteni, când am pornit într-o excursie solitară în Franța.

În excursia mea solitară din Franța, Col de L'Iseran, cel mai înalt pas asfaltat din Alpi, 2016
În excursia mea solitară din Franța, Col de L'Iseran, cel mai înalt pas asfaltat din Alpi, 2016

Filme

Sunt multe filme bune despre expediții, munți, vârfuri înalte. Multe dintre ele se pot viziona gratuit online, dar poate fi o idee de cadou și un DVD sau Blu-ray cu un film de acest gen.

Împărtășim părerea cu mai mulți prieteni, că cel mai bun film despre munte este Touching the Void. Alt clasic despre tragedia din 1996 de pe Everest (despre care am vorbit și aici) este Into Thin Air. O variantă mai modernă despre aceiași eveniment este filmul Everest.

Hărți și cărți

Cum nu sunt mare cititor de cărți, nu vă pot recomanda altceva, decât cărțile pe care se bazează filmele de mai sus: Touching the Void și Into Thin Air. 

Eu personal nu am citit-o, dar am auzit lucruri frumoase despre cartea lui Scott Jurek, North, în care descrie recordul de viteză obținut pe faimosul Appalachian Trail. 

Pentru pasionații de alergare minimalistă, cartea Born to Run este obligatorie. Această carte practic a pornit mișcarea de alergare minimalistă și vorbește despre tribul Tarahumara din Mexic.

Undeva la granița dintre experiență și echipament se află hărțile și ghidurile turistice. Momentan cele mai bune hărți pentru drumeții din România sunt considerate cele din seria Munții Noștri, care conțin și curbe de nivel, distanțe parțiale iar câteva chiar și timpi parțiali. Hărțile de la Dimap sunt apreciate și ele.

Echipament

Când vine vorba de echipament montan, sunt un mare fan. Îmi place să încerc materiale noi, design-uri noi, idei noi, am învățat ce îmi place și ce nu, ce funcționează pentru mine și ce nu. Bineînțeles aceste lucruri sunt într-o evoluție constantă. Aici găsiți echipamentul pe care îl folosesc pentru ture de o zi pe timpul verii.

De evitat

Dacă ați rămas la varianta surpriză și nu cunoașteți foarte bine persoana respectivă, cu următoarele echipamente aveți multe șanse să faceți o alegere nepotrivită.

  • Cort: Corturile sunt de multe feluri și este greu de ghicit ce preferă persoana respectivă. Poate vrea ceva ușor, poate vrea ceva stabil. Poate vrea ceva ușor de ridicat, poate vrea ceva spațios. Poate vrea un cort solo micuț, poate unul pentru trei persoane cu două vestibule. Sunt prea multe variabile. Cortul nostru de două persoane este foarte stabil și spațios, cu o greutate medie însă un preț ridicat. Undeva la un preț mediu, corturile de la Vango mi s-au părut, că au un raport calitate/preț foarte bun (am avut și am folosit intens două corturi de la ei).
Cort Vango Mirage 200 după două zile de furtună zdravănă, munții Făgăraș, 2017
Cort Vango Mirage 200 după două zile de furtună zdravănă, munții Făgăraș, 2017
  • Rucsac: Iarăși prea multe variante de la cele minimaliste până la cele cu multe buzunare, inclusiv cele de tip vestă. Dacă totuși rămâneți la această variantă, am aici câteva recomandări.
  • Încălțăminte: Principala problemă cu încălțămintea este, că trebuie încercată înainte de a fi cumpărată, fiindcă există diferențe între diferite mărci. Dar există și persoane care au un picior mai “predictibil”, pentru ei puteți încerca recomandările mele în materie de bocanci și pantofi de alergare montană.
  • Pantaloni: Iarăși problema cu mărimile. În general mărcile din SUA și Canada sunt simțitor mai mari decât cele europene pentru aceeași mărime. Trebuie experimentat un pic până când fiecare își găsește mărimea pentru aceste mărci, dar pe urmă se pot comanda și online fără probleme. Pentru vară mie îmi plac cei de la Mountain Equipment, cu o numerotare asemănătoare cu ce suntem și noi obișnuiți în România.
  • Geacă de ploaie: Gore-Tex, eVent, NeoShell sau Pertex? Buzunare Napoleon, cu fermoar, sau fără? Glugă, care vine peste cască, sau sub cască, ajustabilă, cu capăt întărit? Culoare neon pentru vizibilitate și factorul-cool, sau ceva mai reținut în aparență? Variantele sunt aproape infinite, iar prețurile la fel 🙂
  • Lenjerie intimă: în afară de cazul în care cunoaștem persoana FOARTE bine, mai bine evităm acest gen de cadou. Este prea personal și foarte greu de ghicit ce preferințe are persoana respectivă. Când vorbim de lenjeria intimă pentru mișcare, contează în primul rând funcționalitatea, confortul, iar aceste aspecte sunt de obicei cunoscute doar de cel sau cea care poartă acel articol.

Pentru cei care au de toate

Sunt genul de persoană care dacă pune ochii pe un echipament, îl și cumpără în curând, dacă nu este foarte scump. Din acest motiv poate fi foarte greu de găsit un echipament, de care chiar are nevoie o persoană de acest gen și încă nu l-a cumpărat. O idee bună pentru cei ca mine este de exemplu un card cadou. Cei de la Decathlon au așa ceva, se încarcă cu suma dorită și se oferă ca și un cadou, iar cel care îl primește poate cumpăra ce dorește pe suma respectivă.

Pentru cei care se plimbă și iarna

  • Cei care sunt la început de drum cu drumețiile de iarnă probabil nu au încă parazăpezi. Eu am oferit cel puțin trei perechi ca și cadou, care au fost pe urmă folosite în turele pe care le-am făcut împreună. Din ce am văzut până acuma, nu există prea mare diferență între cele ieftine și cele scumpe, așa că v-aș sugera să nu dați prea mult pe ele.
  • Pentru cei care se plimbă pe terenuri puțin mai dificile, unde pot fi porțiuni cu zăpadă înghețată, sau gheață, niște ”dispozitive” anti-alunecare pot fi un cadou perfect (Ce bine ne-ar fi prins două perechi în Cipru! Dar cine s-ar fi gândit, că o să avem nevoie de ele chiar acolo…). Acestea pot fi fixate pe bocanci, dar nu se pot numi chiar crampoane, sunt mai mult pentru plimbări de iarnă. Am încercat mai multe tipuri, din punctul meu de vedere singurul răspuns este Kahtoola Microspikes. Chiar dacă sunt mai scumpe, vă recomand să evitați celelalte mărci!
  • Eu n-am folosit niciodată, dar se pare că multora le place să se plimbe cu rachete de zăpadă.
  • Iarna nu pornesc la drum fără un termos plin de ceai negru, care să-mi ofere căldura și energia necesară când am nevoie de ea.
În Ceahlău (cu colțarii Kahtoola Microspikes, pantalonii Rab Vapour Rise, foița de vânt Marmot Ether Driclime sub pufoaica Arc'teryx Nuclei Hoody), 2017
În Ceahlău (cu colțarii Kahtoola Microspikes, pantalonii Rab Vapour Rise, foița de vânt Marmot Ether Driclime sub pufoaica Arc'teryx Nuclei Hoody), 2017

Pentru cei cărora le plac gadget-urile

Ce zici de o busolă? Un power bank? Sau un dispozitiv pentru măsurarea temperaturii și a vitezei vântului? Eventual un ceas cu altimetru? Un activity tracker? Un ceas cu GPS? Vezi aici eu ce gadget-uri folosesc.

Vânt pe vârful Bucura I, munții Retezatului, 2018
Vânt pe vârful Bucura I, munții Retezatului, 2018

Pentru cei cărora le place la cort

  • Alt cadou care am mai oferit în trecut și urmează s-o fac și de sărbătorile de anul acesta este un sac de dormit. Fetele sunt de obicei mai friguroase și prietena mea are nevoie un sac de dormit în care să doarmă liniștită și în țările nordice. Asta în cazul ei va însemna un sac de dormit cu care se merge de obicei în expediții în Himalaya 🙂 Singurele aspecte în afară de clasificările de temperatură la care ar fi bine să fim atenți este forma sacului (eu prefer cele de tip mumie, dar pentru unii este prea restrictiv) și lungimea fermoarului (prefer cele cu lungime completă, chiar dacă sunt mai grele cu câteva zeci de grame).
  • Mulți dintre noi ne-am obișnuit cu dormitul pe izolir, dar de când am încercat o saltea auto-gonflabilă, nici nu vreau să mai aud de izolir 🙂 Am avut una de la firma Artiach, care a cedat fix în prima noapte din Norvegia, așa că a trebuit să cumpăr acolo una nouă și am ales una tot de la aceeași firmă. Mai am modelul Prolite de la Therm-a-Rest. iar foarte mulți folosesc și iubesc modelul NeoAir de la ei. Pentru campare pe timpul verii aș sugera ceva cu R-Value undeva între 2.5 (băieți) – 3.5 (fete) și o greutate de maxim 500-600 de grame.
  • Un lux în plus pe care mulți îl evită este o pernă pentru camping. Eu mi-am luat așa ceva prima dată anul acesta și nu regret. Prefer să car niște zeci de grame în plus ca să pot dormi mai confortabil. Dacă credeți că și persoana căruia vreți să oferiți un cadou s-ar gândi la fel, vă sugerez să vă uitați la modelul pe care îl am eu de la Exped (varianta cea mai minimalistă și mai ușoară), cea de la Sea to Summit (o soluție undeva de mijloc) sau cea de la Therm-a-Rest (cea mai confortabilă dar și cea mai grea). O altă soluție este această față de pernă de la Therm-a-Rest, în care putem pune o haină. Eu o folosesc împreună cu perna de la Exped.
  • Cei care merg cu cortul des în zona de pădure (eu personal prefer golul alpin), poate ar vrea să încerce și campatul în hamac, care este popular în unele regiuni din lume.
Uscarea saltelei mele Therm-a-Rest după două zile de furtună zdravănă în Făgăraș, 2017
Uscarea saltelei mele Therm-a-Rest după două zile de furtună zdravănă în Făgăraș, 2017

Pentru cei cărora le place mâncarea caldă

  • Pentru mulți, dormitul la cort înseamnă și gătit. Iar pentru asta în multe locuri avem nevoie un arzător, fiindcă în parcurile naționale și rezervații nu avem voie să facem foc cu lemne, nici char din crengile căzute pe jos! Nu am prea mare experiență cu ele, pentru excursia din Norvegia am primit în împrumut de la niște prieteni un Jetboil și am fost foarte mulțumit de el, n-am avut probleme. O variantă mai minimalistă, care pare a fi un favorit general este MSR PocketRocket 2.
  • Iar pentru gătitul mâncării este necesar și de un set de vase și tacâmuri. De ziua mea am primit un asemenea set și mulți ani la rând n-am avut ocazia să-l folosesc, dar anul acesta am recuperat din deplin, probabil am gătit mai bine de 50 de mese în el.

Pentru cei cărora le este sete mereu

Un echipament cu care am început să experimentez recent este un filtru de apă și deja au fost ocazii în care m-am întrebat cum de am putut trăi fără el. Folosesc cel mai minimalist dispozitiv, Sawyer Mini, pe care uneori îl combin cu tablete de purificare, cum am scris și în articolul despre echipamentul meu de vară.

Pentru friguroși

  • Încă un cadou simplu pe care l-am oferit de mai multe ori este un polar. Ușor, practic și mie sincer îmi și place cum arată, chiar și la o ieșire în oraș.
  • Pentru munții adevărați însă, unde bate vânt puternic, un polar nu este de ajuns, că suflă vântul prin el mai ușor ca printr-un tricou de bumbac. Se găsesc la toate prețurile, dar în orice caz o pufoaică poate fi un cadou foarte folositor. Pentru vară aș sugera maxim 400 (băieți) – 500 (fete) de grame, pentru iarnă se poate urca până pe la 700-800 de grame. Eu am un Arc’teryx Nuclei pentru vară și un Mountain Equipement Fitzroy pentru iarnă, care deja și-au scos prețul la cât le-am folosit și nu arată aproape de loc urme de uzură. Prietenei mele i-am cumpărat un Rab Nimbus de ziua ei.
  • Foițele de vânt sunt și ele parcă de mai puține feluri ca și o geacă de ploaie. Eu vara folosesc un Arc’Teryx Squamish, iar iarna un Marmot Ether Driclime.
  • Pentru cei friguroși o pereche de mănuși este întotdeauna binevenită. Pentru vară încă nu am găsit o pereche care să-mi satisfacă toate cerințele, însă pentru iarnă recomand mănuși cu un singur deget, cum ar fi cea pe care o folosesc și eu.

Pentru cei care merg sau aleargă cu bețe

Am văzut că multă lume folosește bețe de tip Z în ultima vreme, așa că a trebuit să încerc și eu. Am înțeles de ce bețele Black Diamond Distance Carbon Z sunt preferatul multora și au devenit și preferatul meu pentru toate tipurile de activități. Am mai scris despre acest subiect și aici.

Cu bețele Black Diamond Distance Carbon Z în nordul îndepărtat, Norvegia, 2018 (mă întreb de unde a venit inspirația pentru intro-ul filmulețelor mele)
Cu bețele Black Diamond Distance Carbon Z în nordul îndepărtat, Norvegia, 2018 (mă întreb de unde a venit inspirația pentru intro-ul filmulețelor mele)

Pentru cei cărora le place să se cațere

Aici nu întră neapărat doar cățărătorii ci și drumeții cărora le plac traseele de via-ferrata. Pentru aceștia este indispensabil un ham și un set de via-ferrata. Iar fiindcă am o piele foarte fină, care se rănește repede de la stânci , de la cablurile din parcurile de aventuri sau de la coarda de cățărat, unul dintre cele mai bune cadouri primite vreodată de mine a fost o pereche de mănuși pentru aceste activități.

Strict pentru cei care se cațără, poate fi binevenit și un dispozitiv de asigurare, cum ar fi un Grigri 2, sau unul mult mai simplu, asemănător celuia pe care îl am și eu. Pentru cățărătorii serioși lista poate continua cu carabine, bucle echipate, corzi, cordeline, sau saci de magneziu. Dar dacă vă gândiți la așa ceva, probabil nu mai aveți nevoie de sfatul meu 🙂

Nu trebuie să fii mare cățărător ca să ai nevoie de o cască. Asta poate fi de folos și pe un via-ferrata, un parc de aventuri, sau poate chiar să-ți salveze viața pe unele trasee din Piatra Craiului, cum ar fi celebrul La Lanțuri, sau la urcarea vârfului Mytikas din Grecia. Eu folosesc una de la Petzl.

Cățărat în Cheile Tureni, 2012
Cățărat în Cheile Tureni, 2012

Pentru alpiniști

În afară de cele amintite la cățărat, aici mai intră două echipamente esențiale: colțari și pioleți. Probabil are rost să vă gândiți la ele, doar pentru începători, că ceilalți sigur au deja. Și aici sunt de mai multe feluri, pentru un începător merg mai degrabă variantele mai puțin tehnice.

Culmea Cosmiques (cu crampoane, piolet și casca mea Petzl), masivul Mont Blanc, 2013
Culmea Cosmiques (cu crampoane, piolet și casca mea Petzl), masivul Mont Blanc, 2013

Pentru cei pe care le tot prinde ploaia

  • În contrast cu jachetele de ploaie, suprapantalonii de obicei sunt mai simpli și mărimile mai lejere, astfel alegerea unei perechi potrivite este mai simplă. Eu am o pereche Montane Minimus, cum am scris și în articolul despre echipamentul de vară.
  • Recent am început să experimentez cu așa numiții dry bags. Astea sunt practic niște sacoșe foarte ușoare din material impermeabil foarte rezistent, care se închid ermetic, astfel apa nu poate intra în ele. Echipamentele mai sensibile se pot împacheta în ele pentru a fi protejate de umezeală. De asemenea fiind de diverse culori, pot fi folosite și pentru categorizarea obiectelor din rucsac. Am încercat și cele de la Exped și cele de la Sea to Summit, n-am văzut nicio diferență majoră, ambele variante sunt foarte bune și le recomand.

Pentru cei cărora mereu le întră ceva în bocanci

Am încercat mai multe tipuri de parazăpezi de vară, favoritul meu de departe este marca numită Dirty Girl Gaiters, cu un design unic și sute de variante de culori și modele.

Pentru oricine

  • Din punctul meu de vedere frontala este cel mai important echipament pentru mersul pe munte. Vezi experiențele și recomandările mele în articolul despre echipamentul de vară.
  • Un Buff poate fi un cadou destul de ieftin și potrivit pentru aproape oricine. Există și variante cu polar sau lână pentru cei mai friguroși.
  • Cam pentru oricine niște șosete speciale pentru drumeții poate fi un cadou bun. Eu le consider printre cele mai importante echipamente montane. Vezi aici care sunt preferatele mele acum.
  • Tricourile tehnice pot fi de folos pentru oricine care duce un stil de viață activ (și nu are probleme în a purta material poliester – pentru ei puteți considera o variantă din merino, ca și cea pe care o amintesc aici). Mai puțin pentru cei ca mine, care participă la multe concursuri de alergare și primesc în kiturile de participare de fiecare dată (implor organizatorii și pe această cale să facă opțională alegerea acestora, că nu mai încap în dulap).

Sper că am reușit să vă ofer niște idei bune și veți putea oferi cadourile potrivite prietenilor voștri aventurieri!

Lasă un răspuns