Ai reușit să parchezi cumva, poate ți-ai și pus cortul în apropierea celei mai faimoase șosele din Transilvania, iar acum vrei să explorezi împrejurimile și să te delectezi cu peisajele din Munții Făgărașului. Dar în care direcție s-o iei?
Din acest articol vei afla posibilități, pornind de la plimbări de câteva minute până la drumeții de o zi. Sugestiile sunt în ordine crescătoare a dificultății, iar în paranteză vei găsi durata totală necesară (dus-întors).
Dacă preferi, poți citi acest articol și în limbile engleză sau maghiară folosind linkurile din dreapta, sau poți urmări un scurt rezumat în filmulețul de mai jos.
Lacul Bâlea, Cascada Capra, Barajul Vidraru (<5 minute)
De pe Transfăgărășan avem priveliște superbă în multe locuri, dar unele obiective se află chiar de-alungul drumului. Dintre cele de mai sus, doar până la Lacul Bâlea trebuie să ne plimbăm câteva minute. Lacul Bâlea se află pe partea dinspre Transilvania, iar Cascada Capra și Barajul Vidraru pe cealaltă parte a tunelului.
Cascada Bâlea (1 - 1,5 ore)
Traseul spre Cascada Bâlea este o plimbare populară, care urcă 300 de metri diferență de nivel pe teren ușor. Urmează marcajul triunghi roșu pornind de la Cabana Bâlea Cascadă, punctul din care Transfăgărășanul se închide iarna și de unde pornește telecabina. Dus-întors lungimea traseului este de aproximativ 2.5 kilometri și merită efortul depus, pozele nu reflectă mărimea cascadei.
Lacul Capra (2 - 2.5 ore)
Pornind din colțul de nord-est al Lacului Bâlea și urmând marcajul triunghi albastru, ajungem în Șaua Capra aflată la peste 2300 de metri peste nivelul mării. De aici avem multiple posibilități, pe care le vom prezenta mai jos.
Potrivit marcajului, ascensiunea de 300 de metri durează o jumătate de oră, dar eu am avut nevoie de vreo 20 de minute chiar și în concurs, așa că consider că pentru un turist obișnuit este mai realist să calculăm o oră.
Chiar înainte de șa avem o porțiune mai abruptă de 5 – 10 minute, nu există însă porțiuni expuse și nu este necesară folosirea mâinilor.
De aici putem coborî la lac cam în 15 minute, luând-o la stânga pe marcajul principal de creastă, banda roșie. Nu uitați să lăsați totul cum ați găsit, nu aruncați cu pietre în lac și nu vă scăldați în el. Lăsați doar urmele pașilor și luați cu voi doar amintiri.
Vârful Iezerul Caprei (3 ore)
Întorcându-ne spre dreapta în Șaua Capra pe marcajul bandă roșie, ajungem după aproximativ jumătate de oră de urcat pe un vârf de peste 2400 m, Iezerul Caprei.
De aici cea mai scurtă variantă este să ne întoarcem la Lacul Bâlea pe unde am venit, dar există și o variantă mai lungă, care continuă pe creastă pâna la Șaua Păltinu, de unde face dreapta pe banda albastră (cu atenție, fără să ne abatem de pe potecă), pe urmă coboară pe marcajul cruce roșie și ajunge pe malul vestic al lacului lângă clădirea Salvamontului. Varianta a doua necesită undeva la 4 ore.
Vânătarea lui Buteanu (3.5 ore)
Urmând marcajul crucea albastră din Șaua Capra ajungem cam în 45 de minute pe vârful cel mai accesibil de peste 2500 de metri din România. Chiar înainte de vârf trebuie să escaladăm un perete de stâncă expus de 3-4 metri, folosindu-ne și de mâini. Pe stâncă uscată și fără zăpadă nu ar trebuie să avem probleme dacă avem încălțăminte adecvată, dar un partener mai experimentat ne poate ajuta de jos cu sfaturi pentru găsirea prizelor corecte, sau eventual de sus.
Ajungând pe vârf găsim tăblița cu textul Vânătoarea lui Buteanu, care potrivit mai multor surse este incorect, denumirea originală a vârfului fiind Vânătarea lui Buteanu.
Circuitul Lespezi (5 - 6 ore)
În final am trei sugestii pentru cei care doresc o provocare mai mare.
Coborând binișor pe partea sudică a Transfăgărășanului ajungem la Complexul Turistic Piscul Negru. De aici, pe marcajul punct roșu, putem parcurge circuitul Lespezi având o lungime de 8 kilometri, care ne duce pe un vârf de peste 2500 de metri mai puțin popular, de pe care avem o perspectivă unică asupra Lacului Călțun și asupra Vârfului Negoiu.
Sugerăm parcurgerea circuitului în direcția opusă a acelor de ceasornic, adică luând-o la dreapta la bifurcație. Atenție, terenul este mai greu decât pare! După stână vârful pare foarte apropiat, dar aceasta este doar o iluzie optică, mai avem mult de urcat, diferența totală pozitivă de nivel fiind de 1350 m.
Dacă nici atâta nu vă ajunge, în condiții de vizibilitate bună și stânci uscate, puteți să urcați pe traseu nemarcat pe celălalt geamăn, Vârful Cornul Călțunului de 2505 de metri.
Cei care preferă provocările adevărate, pot continua spre Vârful Negoiu și pe urmă coborând la Lacul Călțun pot ajunge înapoi la punctul de pornire pe marcajul triunghi albastru.
Această ultimă variantă o recomand doar turiștilor cu o pregătire fizică și tehnică foarte bună, chiar și cu rucsac ușor vom avea nevoie de cel puțin 12 ore pentru a parcurge această tură.
Vârful Negoiu (10 - 12 ore)
Putem urca pe al doilea cel mai înalt vârf din țară și pornind din partea vestică a Lacului Bâlea, urcând pe marcajul triunghi roșu lângă clădirea Salvamontului, continuând pe banda albastră și banda roșie. Diferența de nivel este semnificativă, atingem multiple porțiuni cu lanțuri și vârfuri mai mici, dintre care cea mai mare provocare este Vârful Lăițel de 2391 de metri.
Dacă v-ați obosit în timpul drumeției sau vreți să o scurtați, puteți să vă întoarceți la Lacul Călțun, economisind astfel vreo 3 din timpul necesar.
Vârful Moldoveanu (12 - 14 ore)
Urcarea pe cel mai înalt vârf din țară pornind de la Lacul Bâlea este o provocare pentru nebunii adevărați, chiar și mergând la limita alergării necesită în jur de 11 ore.
Ne așteaptă 25 de kilometri de urcare și coborâre continuă, până la sfârșitul zilei trecem de 2500 de metri diferență de nivel pozitivă. Dificultatea crește și din cauza faptului, că sursă sigură de apă avem doar la Lacul Podu Giurgiului.
Acest traseu se parcurge de obicei în 2 – 3 zile, cu dormit la Cabana Podragu, mai ales după ce refugiul de lângă lacul amintit a fost distrus în condiții mai mult sau mai puțin misterioase.
Dacă cauți loc de campare în apropierea Transfăgărășanului, avem aici câteva ponturi pentru tine.
Drumeții frumoase, ne vedem pe munte!
Sarbatori Fericite , Sanatate Maxima si Succese in Tot cea ce Faci … …