Echipament de vară pentru ture de o zi

Aici găsiți o listă simplă cu echipamentul pe care îl folosesc pe timpul verii pentru drumeții de o zi. În unele cazuri vin și cu niște alternative. Pentru fiecare articol am inclus pozele de pe site-urile regionale Amazon pe care l-am găsit, ca să puteți vedea cum arată și care sunt prețurile. Unde nu am găsit articolul exact, am încercat să pun ceva foarte asemănător, unde rezultatele erau prea diferite, am preferat să nu pun nimica.

Drumeție de o zi în Retezat
În timpul unei drumeții din Retezat, cu următoarele articole: bocanci Salomon Ultra 3 Mid GTX, jambiere Dirty Girl Gaiters, pantaloni Mountain Equipment Comici Shorts, geacă de vânt Arc'teryx Squamish, rucsac Lowe Alpine Lightflite 25, High UV Buff

Rucsac

Ce folosesc cel mai des

Ultima mea achiziție este ruscacul Ultimate Direction 35l Fastpack, voi face un review în curând!

Ce altceva mai recomand

Am folosit rucsacul Deuter Trans Alpine 30 zilnic în ultimii 5+ ani și încă este în stare excelentă. Dacă cauți un rucsac clasic indestructibil și foarte comfortabil, acesta este o alegere perfectă.

Câteodată mai folosesc și rucsacul Lowe Alpine Lightflite 25. Este foarte ușor, dar are multe buzunare mai mici sau mai mari și poate fi folosit pentru ture în care un rucsac mai mic trebuie împachetat într-unul mai mare. Înainte să-mi iau un rucsac de alergare propriu-zis, l-am folosit pe acesta pentru alergare și la curse.

Rezervor de hidratare

Am folosit mult timp rezervorul Deuter Streamer de 3 litri, care și-a dat sufletul anul acesta în Norvegia, chiar la începutul turei de 28 de km spre Trolltunga. L-am înlocuit cu un Source Widepac foarte similar, pe care înca nu l-am testat. Pentru ture mai scurte și alergat, folosesc rezervoarele simple de la Decathlon.

Îmbrăcăminte

Lenjerie intimă

Da, știu, poate e amuzant să vorbesc despre asta, dar când urci abrupt pe un munte, ultimul lucru pe care ți-i dorești este ca lenjeria ta intimă să absorbe umezeala și să cauzeze iritații. Eu prefer boxerii Rab Merino Plus 120 Boxers.

Șosete

Oricine mă cunoaște, știe că ador șosetele 🙂 Astfel este de la sine înțeles că am încercat o grămadă de șosete pentru drumeții și cred că nu li se acordă importanța care li se cuvine. De când folosesc șosete speciale pentru drumeții, practic nu am bășici la picioare. Momentan folosesc Bridgedale Men’s Cool Fusion Trail Head Socks, respectiv Bridgedale Woolfusion Trail Men’s Socks în funcție de starea vremii.

Încălțăminte

Probabil cea mai importantă parte a vestimentației când ieșim în natură. Personal prefer bocanci cu talpă flexibilă, cele cu talpă rigidă îmi fac tot felul de probleme de la călcâi pâna la genunchi. Îmi place talpa agresivă a bocancilor Salomon Ultra 3 Mid GTX, model pe care îl folosim amândoi.

Mersul pe munte în pantofi de alergare montană devine din ce în ce mai popular, iar în funcție de teren și de viteza estimativă cu care mă voi deplasa, câteodată aleg și eu pantofii Salomon Speedcross 3.

Pantaloni

Sunt tipul care poarte pantaloni scurți ori de câte ori are ocazia. Treaba nu stă altfel nici în timpul drumețiilor pe munte, unde port o pereche de Mountain Equipment Comici Shorts.

Primăvara și toamna aleg fratele lui cel mare, pantalonii Mountain Equipment Comici Pants.

Pantaloni de ploaie

De obicei îi duc în rucsac, dar când începe o ploaie zdravănă, mă îmbrac cu suprapantalonii Montane Minimus Pants.

Tricou

De obicei iau pe mine primul tricou tehnic cu mânecă scurtă pe care îl scot din dulap, iar în rucsac pun unul cu mânecă lungă, ca de exemplu Icebreaker Merino Long Sleeve Half Zip. Când ajung la altitudini mai mari, sau vremea se răcește, schimb tricourile între ele.

Geacă de vânt

Jacheta Arc’teryx Squamish Hoody este unul dintre echipamentele mele preferate.

Geacă de ploaie

Dacă mă aștept să stau mult în ploaie, iau cu mine jacheta Montane Further Faster Neo din material Polartec Neoshell, care teoretic este cel mai respirabil material impermeabil de pe piață, ceea ce este de folos pentru un tip călduros ca mine 🙂

Pentru situații neprevăzute și la curse iau cu mine Montane Minimus Smock.

Pufoaică

Când vremea se înrăutățește la altitudini mari jacheta Arc’teryx Nuclei Hoody este de neînvins. Se împachetează foarte mic, e mai ușor decât un polar obișnuit, blochează vântul și ține temperatura corpului la o valoare comfortabilă. Unul dintre echipamentele mele preferate.

Buff

Toată lumea ar trebui să-și ia un buff când merge pe munte. Practic n-are greutate, vine într-o grămadă de culori și e multi-funcțional. Eu folosesc High UV Buff împotriva soarelui, al vântului și al frigului.

Pălărie

Sunt conștient că aceste pălării care îți protejează gâtul nu sunt cele mai estetice, crede-ți-mă, cam toată lumea a râs de mine când m-au văzut în pălăria mea de la Columbia cu factor de protecție UV 50. Însă după o zi lungă la altitudini mari, când toată lumea iși va linge rănile de la soarele arzător, îmi veți muțumi pentru sfat 🙂

Mănuși

Sincer, încă mai caut mănușile perfecte de vară, cu o dexteritate cât mai mare, dintr-un material care nu alunecă și îmi permite să prind stâncile în siguranță (și să nu scap telefonul pe ele, cum am pățit recent) și preferabil impermeabili. Așadar nu am nicio recomandare în această categorie, în afară de sfatul să vă luați cu voi mănuși, mai ales când mergeți la altitudini mari sau folosiți bețe. Dacă ai vreo sugestie în materie de mănuși, te rog s-o împărtășești într-un comentariu.

Jambiere

Anul acesta mi-am luat prima pereche de Dirty Girl Gaiters (da, așa se numește firma) și sincer, nu știu cum am putut trăi fără ele până acuma. Sunt ușoare, dintr-un material elastic foarte respirabil și opresc pietrele și crengile micuțe, mizeria și noroiul în drumul lor spre interiorul bocancilor. Astfel nu trebuie să opresc din jumătate în jumătate de oră să-mi golesc ”colecția” acumulată în interiorul încălțămintei. Iar ca un bonus, au o grămadă de modele drăguțe și sunt surprinzător de durabile pentru greutatea lor.

Înainte să mi le iau, pe timpul verii am folosit niște jambiere de la Montane.

Protecție solară

În mod normal nu iau cu mine cremă de soare, doar pun pe mine la începutul turei. Nu ar trebui să uitați să folosiți o cremă bună de soare, chiar dacă sunteți tipul care ”nu se arde niciodată de la soare”. Pentru altitudini mari, folosesc cremele cu un factor de protecție 50, iar bronzul ”tractorist” mă ține și așa cam până în noiembrie 🙂

Bețe

Mi-am cumpărat recent prima pereche de bețe tip Z din fibră de carbon și le ador. Inițial aveam semne de întrebare, dacă bețele Black Diamond Distance Carbon Z vor rezista la cele 90 de kilograme pe care le am, dar până acuma n-am avut nicio problemă cu ele, nici la alergat nici la drumeții.

Încă mai am vechea pereche de bețe Black Diamond Trail Shock, care sunt în stare bună și sunt folosite de prietena mea în ultima vreme.

Frontală

Sincer să fiu, cu asta ar fi trebuit să încep lista, fiindcă îl consider cel mai important echipament de munte. Dacă se face întuneric și nu ai cum să faci lumină până când ajungi înapoi în civilizație – ai cam pus-o. Am încercat mai multe modele de la Petzl și Black Diamond, dar nu am fost mulțumit. Se cam stricau exact când lumea îmi era mai dragă, ultima oară pe vârful muntelui pe timp de iarnă! Momentan folosesc un Nitecore HC50 și deocamdată sunt foarte mulțumit. De la evenimentul mai sus amintit, iau cu mine baterii de rezervă ȘI o frontală de rezervă CU baterii de rezervă.

Pentru situații de urgență iau cu mine un model vechi de la Petzl care nu se mai fabrică. Însă mulți preferă modelul Petzl e+LITE ca și frontală de rezervă, așa că l-am inclus mai jos.

Navigație

În ultima vreme folosesc telefonul meu Samsung Galaxy S7 împreună cu un Fitbit Charge 2 ca să înregistrez traseul GPS. Din păcate pentru drumeții mai lungi nu funcționează perfect și de obicei prima parte nu se înregistrează, fiind probabil din cauza unei limitări de memorie din partea Fitbit-ului. În trecut am folosit ceasul de alergat cu GPS Suunto Ambit 2R și pentru drumeții, dar telefonul întotdeauna este la mine cu o hartă GPS offline descărcată pe el. Bineînțeles în majoritatea timpului iau și o hartă clasică la mine.

Siguranță

Poate în alte locuri nu este cazul, dar la noi în țară nu plec fără o alarmă anticâine cu ultrasunet, mai ales dacă plec în apropierea zonelor rurale. Nu funcționează 100% din timp, dar prefer să o am la mine ca și o precauțiune în plus.

Igienă

Această categorie este probabil de la sine înțeles pentru majoritatea, dar să știți că într-o anumită fază a vieții mele nu știam de existența produselor de mai jos, așa că cine știe, poate ajută pe cineva dacă le amintesc.

Întotdeauna am la mine un gel micuț antibacterian  (de 75 ml) de la hipermarketul local, de obicei marca Touch sau Sanytol (se găsește și la Decathlon marca Aptonia).

Și bineînțeles șervețele umede, când te cheamă natura (atenție, a nu fi lăsate acolo, majoritatea nu sunt biodegradabile!). Probabil cel mai simplu este iarăși să vă luați din magazinul din apropiere, dar pun aici niște linkuri să vedeți exact despre ce este vorba.

Filtru de apă

Apa din natură de la noi este de obicei curată, iar în majoritatea cazurilor pornesc la drum cu suficientă apă pentru toată ziua. Dar în unele cazuri mai rare când nu știu sigur dacă vor fi izvoare pe traseu sau cât va dura parcurgerea lui, iau cu mine filtrul Sawyer Mini.

Temperatura și viteza vântului

Acesta nu este nici pe departe un echipament obligatoriu, dar pentru cei curioși care vor să știe EXACT temperatura și viteza vântului, recomand dispozitivul Kestrel 2000.

Trusă de prim ajutor

Eu mi-am luat unul simplu din Hervis (marca Kilimanjaro), cu plasturi și alte chestii și în timp am mai adăugat altele, cum ar fi tablete antiinflamatoare și anti-alergice. Puteți găsi truse mult mai complexe de la firmele de outdoor consacrate.

Ce NU iau cu mine

Pentru drumeții de o zi nu văd absolut niciun rost să iau cu mine un cuțit și nu înțeleg de ce multe persoane sunt obsedate de acestea în contextul mersului pe munte. Dacă poți să-mi explici, te rog lasă un comentariu,

Foarte rar mă duc pe munte cu un arzător la mine, rezist binișor fără mâncare caldă pe o perioadă mai scurtă de o săptămână și prefer să mai salvez din greutate. Ah, și nu am nevoie de cafea ca să trăiesc.

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns