6 locuri de campare în apropierea Transfăgărășanului

Vrei să campezi în apropierea Transfăgărășanului, numit „cel mai bun drum din lume” în Top Gear? Vrei să te trezești văzând peisajul oferit de drumul care străbate inima munților Făgărașului, cea mai mare regiune muntoasă din Transilvania? Vrei să-ți pui cortul într-un loc de unde primele trei vârfuri din România sunt accesibile într-o singură zi? Citește în continuare să afli care sunt posibilitățile!

Dacă preferi, poți citi articolul în engleză sau maghiară folosind selectorul din dreapta, sau poți urmări un scurt rezumat în format video mai jos.

Timpul necesar lecturii: 6 minute

1. În valea Bâlei, la ieșirea în golul alpin

Am testat acest loc recent, în mijlocul lui septembrie. Oile nu mai erau la stână și locația a fost foarte convenientă, parcarea pentru mașini fiind foarte aproape. Însă acest lucru este și un dezavantaj, fiindcă tot felul de oameni ajung aici și lasă o grămadă de mizerie. Personal, consider acest lucru inacceptabil, mai ales că tomberonul de gunoi este doar la câțiva pași. Cei șapte ani de acasă, oameni buni!

Fiind la o altitudine destul de joasă, la doar 1570m, pădurea este aproape de unde ne-au sosit niște vizitatori noaptea: vulpi, cărora nu le-a fost frică de om și care au fost foarte insistenți. Am avut nevoie de măreția tuturor celor 90 de kg ale mele pentru a le alunga, dar ele tot reveneau. Până la urmă ne-am pus la culcare și n-am avut surprize neplăcute în timpul nopții, însă nu a fost somnul meu cel mai calm. Am o bănuială că unele persoane „deștepte” consideră că e o idee bună să dea mâncare animalelor sălbatice… Că doar nu ne ajung urșii din Bucegi și Harghita…

Loc de campare în valea Bâlei
Loc de campare în valea Bâlei
Gunoi lăsat lângă camparea din valea Bâlei
Doar o mică parte din gunoiul lăsat lângă camparea din valea Bâlei
Coordonate GPS valea Bâlei
Coordonate GPS valea Bâlei

Cum ajung acolo?

Dacă veniți dinspre nord cu mașina, începutul potecii care duce la cascada Bâlea este într-o curbă mare la stânga, care nu se poate rata, acolo fiind multe chioșcuri cu vânzători. Urmează încă o curba de 180 de grade la dreapta, iar înainte ca drumul să urce abrupt, în dreapta e o stână. Mașina se poate lăsa cu vreo 20 de metri înainte de drumul de pământ care duce la stâna, dar atenție cu mașinile joase!

Pro

Contra

2. Pe malul lacului Bâlea

Prima opțiune dacă vrei să campezi în apropierea lacului Bâlea este în partea nord-estică, chiar lângă poteca care merge sprea lacul Capra. Personal nu am campat în acest loc niciodată, dar am o bănuială că e multă lume în timpul zilei, Cabana Bâlea Lac cu restaurant în incintă fiind foarte aproape.

On the shore of Balea lake, there are a few tents in the middle of the image, right above the parking cars
Pe malul lacului Bâlea, în mijlocul imaginii sunt câteva corturi chiar peste mașinile parcate

Pro

Contra

3. În partea vestică a lacului Bâlea, lângă parcarea cu barieră

Cealaltă opțiune din proximitatea lacului Bâlea este pe malul vestic, lângă parcarea cu plată (în septembrie 2018 prețul era de 40 de RON pe zi, 5 RON dacă se stă mai puțin de o oră), în zona clădirii Salvamontului. Am campat aici o singură dată, înainte de concursul 2×2 race, așa că nu vă speriați de mulțimea din poză, sunt mașinile și corturile participanților. La doar câțiva pași găsim cea mai frumoasă panoramă a Transfăgărășanului după părerea mea.

Campare la Bâlea lac, partea vestică
Campare la Bâlea lac, partea vestică

Pro

Contra

4. În Șaua Păltinului

Nu am pus cortul aici niciodată, dar și aici e o posibilitate, loc fiind în abundență. Însă fiind la o altitudine de peste 2300m este destul de expus și vântul poate fi destul de puternic, așa că se recomandă un cort și sac de dormit performant.

Șaua Păltinului
Șaua Păltinului
Coordonate GPS Șaua Păltinului
Coordonate GPS Șaua Păltinului

Cum ajung acolo?

Pornind de la locul de campare numărul 3 urcăm pe marcajul cruce roșie, pe urmă pe banda albastră tot spre sud. După ce am urcat circa 300m diferență pozitivă de altitudine banda albastră întâlnește marcajul principal de creastă, banda roșie. Aici observăm locul de campare.

Pro

Contra

5. La izvorul Păltinu

Am testat și acest loc recent, cu aceași ocazie ca și locul 1, în mijlocul lui septembrie. Sincer, mie mi-a plăcut foarte mult, cine n-ar vrea să se trezească la o asemenea priveliște? Mă rog, poate nu toată lumea e atât de nebun să campeze pe creastă în mijlocul unei furtuni cu fulgere… Pentru a fost ca un cântec de leagăn 🙂

Campare la izvorul Păltinu
Campare la izvorul Păltinu
Izvorul Păltinu văzut dinspre nord
Izvorul Păltinu văzut dinspre nord

Cum ajung acolo?

De la locul 4 continuați pe banda roșie spre sud. Izvorul nu este foarte ușor de observat, de obicei apa curge de pe stâncile din partea dreaptă.

Pro

Contra

6. Lacul Capra

Ultima mea sugestie este cea de care am profitat cel mai mult, pe malul lacului Capra. Pornind de la locul de campare numărul 2, urcând pe triunghiul albastru (și alte câteva marcaje), se poate ajunge într-o oră. Se poate campa pe malul nordic sau pe cel sudic în apropierea monumentului. Dacă sunteți bine antrenați (și doar atunci!), puteți încerca să ajungeți pe Moldoveanu (cel mai înalt vârf din România) și înapoi într-o zi. Dacă aveți așa ceva în planuri, porniți devreme la prima lumină, luați cu voi frontale neapărat și fiți pregătiți să alergați în unele locuri și să vă folosiți mâinile pe stânci în alte locuri. Ați reușit deja această performanță? Lăsați mai jos un comentariu cu timpul de care ați avut nevoie!

Lacul și Șaua Capra
Lacul și Șaua Capra
Monumentul de la lacul Capra
Monumentul de la lacul Capra
Cu cortul la Lacul Capra, malul nordic
Cu cortul la Lacul Capra, malul nordic

Pro

Contra

Sper că v-a fost de folos articolul, sau măcar interesant, dacă aveți întrebări sau vreți doar să mă salutați, nu ezitați să lăsați un comentariu! Să aveți o drumeție frumoasă!

This Post Has 2 Comments

Lasă un răspuns