Vrei să călătorești în Norvegia cu un buget redus? Vrei să vezi țara fiordurilor, să parcurgi traseele faimoase Trolltunga, Kjerag sau Preikestolen fără să te coste o avere? Sau poate doar vrei să stai în liniște la marginea lumii, în apropierea cercului polar arctic, în lumea unde soarele nu apune? Vezi noi cum am reușit și de ce buget ai nevoie!
Dacă preferi, poți citi articolul în engleză sau maghiară folosind selectorul din dreapta.
Norvegia a fost de ceva timp între destinațiile unde vreau să ajung neapărat și după multe săptămâni de pregătiri, vara aceasta am reușit într-un final să ajung acolo. Și ce experiență de neuitat a fost! După mai bine de două săptămâni de drum împreună cu prietena mea, pot să afirm fără doar și poate, că dintre cele 30 de țări pe care le-am vizitat, Norvegia este una dintre cele mai preferate.
Însă Norvegia este recunoscută nu doar pentru frumoasele fiorduri și peisajele superbe pe care le oferă… este de asemenea și una dintre destinațiile cele mai scumpe din lume. Mai jos găsiți 16 sfaturi cu ajutorul cărora vă puteți limita cheltuielile în nordul îndepărtat și două bugete detaliate pentru o excursie de două săptămâni, pentru cazul cel mai bun și cazul cel mai rău.
Cazare
Fără doar și poate cazarea este extrem de scumpă în Norvegia, chiar și în comparație cu țările din Europa de vest, mai ales în sezonul de vară în zonele căutate. Dacă nu mă crezi, te invit să faci o căutare pe booking.com.
Dacă faceți o rezervare cu multe luni în avans, sau preferați o zonă mai izolată, puteți găsi reduceri, dar chiar și așa va fi scump. Dacă sunteți norocoși, puteți găsi o cameră dublă pe la 450 RON pe noapte, dar dacă rezervați în ultima clipă, cam toate cazările rezonabile din zonele turistice ajung la 900 RON pe noapte. Excepțiile sunt căsuțele din campinguri, care costă “doar” 550 RON pe noapte. Așadar dacă nu vreți ca prețul cazării să ajungă printre stele (și nu vreți să dormiți în mașină timp de două săptămâni), aveți o singură variantă.
1. Dormiți la cort
Pentru unii acest lucru este ceva de neconceput, dar dacă citești acest articol, probabil tu nu faci parte din acea categorie. Eu personal ador dormitul la cort, să mă simt aproape de natură… chiar am o perversiune, să dorm în cort în timpul unor furtuni :)) (bineînțeles doar în corturi de calitate, ca și al nostru). În fiecare an când se apropie primăvara, deja caut scuze să scot cortul din dulap și să ies undeva unde pot dormi sub stele (sau fulgere).
Prețurile de campare în Norvegia nu sunt chiar așa de ridicate precum mi s-au părut la o primă documentare. Cel mult am plătit 110 RON pe noapte (pentru o mașină, un cort mic și doi adulți), asta în zona de sud, lângă Odda. Cel mai ieftin a fost în nord în mai multe locuri, 70 RON pe noapte. Iar ca și un bonus, din majoritatea campingurilor peisajele sunt superbe.
2. Campați în sălbăticie cât mai mult
Din fericire Norvegia are o legislație foarte permisivă când vine vorba de campatul în sălbăticie. Asta nu înseamnă că natura sa nu trebuie respectată! Din păcate am văzut niște chestii urâte lăsate de turiști și dintre toate locurile, în Norvegia ne așteptam cel mai puțin să vedem așa ceva.
Așadar ce mai așteptați? Studiați puțin legea din Norvegia și căutați locuri de campare în sălbăticie, cât timp este legal! Este gratis!
În schimb, de exemplu în Islanda, o altă țară nordica, camparea sălbatică este practic ilegală. Și am o bănuială că parțial datorit acelui tip de turist, de care pomeneam mai sus.
Călătorie
Călătoria este un alt domeniu care poate deveni scump destul de repede în Norvegia, din mai multe motive. Dacă nu vrei să pățești asta, citește atent următoarele sfaturi!
3. Călătoriți cu mașina
4. Respectați limitele de viteză FOARTE strict
Norvegia are o tradiție de mai bine de un secol când vine vorba de limitarea vitezei. A fost printre primele țări din lume, care a introdus o limitare de viteză în 1912 (15km/h în localitate și 35km/h în afara localităților). Iar amenzile de circulație sunt TOTAL nebune. Credeți-mă, nu vreți să plătiți vreo amendă pentru depășirea vitezei legale în Norvegia, puteți ajunge chiar la închisoare sau puși să lucrați în folosul comunității.
Pe de altă parte, limitele de viteză sunt binevenite… în majoritatea cazurilor. Sunt multe drumuri de o bandă, unde două mașini nu încap și trebuie să se aștepte în locuri de întâlnire (unele, dar nu toate, sunt marcate cu litera “M”). În alte locuri, drumul este pur și simplu atât de serpentinos, încât nu poți nici atinge limita de viteză (credeți-mă, am încercat). În schimb, există și drumuri de calitate bună de sute de kilometri, unde o limitare mai lejeră ar fi în regulă după părerea mea… mai puțin când o familie de elani decide că vrea să traverseze chiar în fața ta (se întâmplă mai des decât ați credea!).
5. Veniți cu mașina proprie, dacă puteți
În prinicipiu dacă vă aflați oriunde în Europa, este mai ieftin să veniți de acasă cu mașina proprie, decât să zburați cu avionul și să închiriați mașină. Știu, e foarte departe, credeți-mă… am condus mai mult de 8000 de km în puțin peste două săptămâni. Însă noi am considerat că avem mai multe zile libere și nervi, decât bani.
6. Închiriați mașină în Suedia sau Danemarca, în loc de Norvegia
Dacă nu vreți să conduceți până acolo în niciun caz, puteți încerca cum au făcut niște prieteni: zburați până în Suedia și închiriați mașină de acolo. Chiar dacă și în Suedia este foarte scump închiriatul mașinii, când am verificat ultima oară era cam la jumate de preț față de Norvegia. Puteți verifica și prețurile din Danemarca, nu este foarte departe și în general prețurile sunt mai scăzute decât în Suedia.
7. Folosiți bacurile cu înțelepciune
De obicei când cineva dintr-o zonă unde bacurile nu sunt la ordinea zilei aude prețul acestora, prima reacție este ”lasă, că conduc eu roată cu mașina”. Însă la o inspecție mai atentă reiese că, vorbind de bacurile mari care au traseu spre Norvegia, prețul bacului este aproximativ aceiași ca și combustibilul pentru drumul de ocolire, însă mergând cu bacul se câștigă timp și nervi. Iar în cazul bacurilor mici din interiorul Norvegiei treaba stă cam la fel, cu mențiunea că în unele cazuri nici nu există alternative.
Pe de altă parte călătoria cu bacul este o experiență plăcută în sine. Pentru amândoi a fost prima ocazie când am călătorit cu un bac așa de mare, iar chiar și eu am rămas impresionat, ceea ce se întâmplă destul de rar. E ca și cum partea de duty-free al unui aeroport cu restaurante, magazine, cazinouri ar călători cu tine. Iar ca și un bonus, poți ieși oricând să privești valurile mării (dacă reziști la vântul răcoros și ploaia ocazională). Nu uitați, pentru bacurile mari aveți nevoie de pașaport, chiar dacă pentru avion sau punctele de frontieră terestre este de ajuns buletinul!
În cazul bacurilor mici din interiorul Norvegiei, verificați orarul de dinainte. Noi am avut noroc și n-a trebuit să așteptăm mai mult de jumătate de oră niciodată, dar fiți atenți, întrucât unele bacuri nu merg ore întregi în timpul nopții și nefiind drumuri alternative, puteți rămâne blocați într-un loc nu tocmai plăcut pe noapte.
De asemenea este bine de știut diferența dintre bacurile obișnuite, care fac legătura pentru un drum național și cele turistice, care sunt mult mai scumpe. De exemplu dacă sunteți în zona Preikestolen – Kjerag, la prima vedere pare să aibă sens bacul Forsand – Lysebotn pentru a evita drumul de ocolire, însă uitați-vă la ce preț are, în comparație cu bacul normal dintre Lauvvik și Oanes!
8. Plănuiți din timp călătoriile cu bacurile mari
Puteți să vă gândiți la aceste bacuri ca și cum ar fi o companie aeriană ieftină (gen WizzAir, BlueAir, EasyJet etc.). De obicei cu cât mai devreme vă cumpărați biletele, cu atât mai ieftine vor fi. Noi nu am știut asta și am pierdut cam 230 RON doar pentru că ne-am luat bilete cu o săptămână mai târziu!
9. Luați bacul de noapte!
De obicei toate bacurile mari au variantă de noapte, care costă cam jumătate. Dacă vă rezervați din timp puteți obține un preț sub 325 RON pentru o mașină și doi adulți!
10. Evitați podul Øresund
Chiar dacă pe hârtie pare o idee bună să conduceți pe podul care leagă Danemarca de Suedia între Copenhaga și Malmö, de fapt nu prea este cazul. Poate economisiți o oră, două, dar plătiți o taxă de pod destul de mare, când ați putea lua direct bacul Rostock – Trelleborg sau Sassnitz – Trelleborg, în locul celuia recomandat de Google Maps dintre Rostock și Gedser. Prețul este cam aceași și sfatul numărul 9 se poate aplica și aici!
11. Evitați parcările de la începutul traseelor Trolltunga și Preikestolen
Prețurile acestor parcări este uriașă. Parcarea de jos de la Trolltunga costă în mod normal 250 RON pe zi, iar cea de sus 300 RON, care oricum este ocupată dacă nu ajungeți foarte devreme. Noi am reușit să scăpăm mai ieftin, am să descriu cum într-un articol viitor! Parcarea de la Preikestolen este ieftină în comparație cu asta, “doar” 100 RON pe zi.
În loc să plătiți aceste sume, ați putea lăsa mașina undeva în jurul drumului principal și să mergeți pe jos cam 1-2 ore până la începutul traseului.
12. Informați-vă despre drumurile cu taxă din Norvegia
În Norvegia unele drumuri sunt gratis, altele au o taxă măricică. Eu nu regret că am plătit 70 RON să traversez tunelul atlantic, sau 40 RON să conduc pe spectaculosul Tindevegen, dar aceste taxe puteau fi evitate, dacă chiar vroiam să numărăm fiecare leu.
13. Dacă treceți prin Cehia, aduceți niște coroane cehești de acasă
Am plătit 25 de Euro pentru vigneta de o lună după granița cu Slovacia, în loc de 17 cât trebuia să fie de fapt, dacă luăm rata de schimb valutar a 440 de coroane. Dacă vreți să faceți un city break în Praga cum am făcut noi, corona cehă o să vă fie de folos, de exemplu pentru metro. Pentru noi a fost o întreagă peripeție să facem rost de mărunțiș cu care putem cumpăra bilete, pentru a ajunge în centru!
14. Fiți atenți unde alimentați
Pentru drumul de dus și de întoarcere verificați prețul combustibilului în țările prin care veți trece. Pentru noi în general cum ne apropiam de Norvegia, cum se scumpea benzina, mai puțin în Slovacia, unde era mai scumpă decât în Cehia. Așadar metoda optimă a fost să facem plinul la ieșirea din România, pe urmă la ieșirea din Ungaria, pe urmă când era pe terminate benzina în Cehia și încă o dată la ieșire din țară, la fel în Germania și Danemarca. La întoarcere alimentam cât să ajungem în următoarea țară. Acuma luând în considerare și diferența de calitate a combustibilului din diferite țări (și consumurile diferite care reies de aici), treaba poate fi optimizată și mai mult. De exemplu în Germania la un Shell am prins benzină simțitor de calitate mai bună (chiar dacă a fost și puțin mai scumpă), astfel chiar dacă conduceam în zone fără limitare de viteză, am scos un consum surprinzător de scăzut.
Cam toată lumea știe, că benzinăriile de la marginea autostrăzilor sunt cele mai scumpe, așa că fiți cu ochii pe sistemul de navigare și ieșiți ocazional de pe autostradă câțiva kilometri până la primul sat, astfel ați putea economisi niște bani.
În Norvegia am observat că prețurile sunt mai scăzute în apropierea marilor orașe (mai ales Trondheim), decât în sătucurile izolate, deci cam invers față de ce am văzut în alte locuri. Prețurile se schimbă destul de drastic de la un județ la celălalt și chiar și de la o zi la alta. Ca și în alte locuri, cele mai ieftine sunt benzinăriile fără personal, unde se alimentează singur și se plătește cu cardul. Nu vă speriați dacă vi se oprește o sumă mai mare de pe card, sau două sume apropiate la alimentare. Este metoda de funcționare a unor benzinării, iar banii se returnează în câteva zile, sau săptămâni. Am pățit asta de două ori în Norvegia și o dată în Suedia. În general în sud benzina era mai scumpă, mai puțin în zona Mo I Rana, unde parcă era puțin mai scumpă ca și mai spre sud.
Mâncare
N-ar mai trebui să fie o surpriză, că și mâncarea este foarte scumpă în Norvegia 🙂 Dacă luați avionul până în Suedia sau Danemarca, ați putea face o mare parte din cumpărături acolo, însă opțiunea cea mai bună este:
15. Luați cu voi mâncare de acasă
16. Beți apă plată
Asta ar trebui să fie de la sine înțeles. Cumpărați-vă unul sau două baxuri de flacoane de apă plată și reumpleți-le în continuu. Apă veți găsi din belșug în Norvegia. Dacă sunteți foarte sceptici puteți să luați cu voi un filtru de apă. Eu personal sunt foarte sensibil la apa de băut, dar pe tot timpul excursiei am filtrat apă de maxim două-trei ori (când nu-mi plăcea gustul apei de la robinet la vreun camping) și n-am avut probleme. Dacă sunteți mai puțin pretențioși, probabil nu aveți nevoie de nicio metodă de purificare.
Ok, am înțeles, deci cât costă?
Cazul cel mai bun
Dacă ai o mașină diesel cu portbagaj mare, puteți merge trei persoane cu o mașină. Cu tot cu cort, saci de dormit, mâncare, echipament de drumeție, considerăm că patru persoane sunt prea multe într-o mașină pentru această excursie (dar dacă chiar vreți, puteți încerca și veți economisi și mai mult). Să considerăm că nu sunteți la fel de nebuni ca și mine și nu vreți să conduceți până la cercul polar arctic, rămâneți doar în partea sudică și savurați fiordurile. Dacă sunteți trei persoane o să aveți energie suficientă să căutați loc de campare sălbatică în fiecare seară, deci pentru cazare nu veți plăti nimica în Norvegia. Să vedem în detaliu ce înseamnă asta:
Combustibil: 6000 km, 5l/100km = 300l, care vine cam 2300 RON în total, deci 760 RON pe persoană
Bacuri mari: două traversări, 600 RON în total, 200 RON pe persoană
Bacuri mici: patru traversări, cam 80 RON pe persoană
Vignetă Ungaria pe o lună: 70 RON în total, 23 RON pe persoană
Vignetă Slovacia pe o lună: 65 RON în total, 21 RON pe persoană
Vignetă Cehia pe o lună: 80 RON în total, 27 RON pe persoană
Taxă de drum Norvegia: dacă plănuiți cu grijă n-ar trebui să treacă de 70 RON pe persoană
Cazare: patru nopți în campinguri ieftine în drum spre Norvegia și înapoi, 115 RON pe persoană
Mâncare pe două săptămâni: în jur de 350 RON pe persoană
Total: 1650 RON
Cazul cel mai rău
Să zicem că vrei să călătorești singur și ai o mașină mai puțin economică. Vei conduce toți cei 8000 de km la fel ca și noi, iar camparea sălbatică nu este pe gustul tău, așadar vei dormi în camping în fiecare noapte și te vei bucura de invențiile civilizației moderne, precum toaletele și dușurile 🙂
Combustibil: 8000 km, 8l/100km = 640l, cam 4900 RON
Bacuri mari: două traversări, 600 RON în total
Bacuri mici: șase traversări, 400 RON
Vignetă Ungaria pe o lună: 70 RON
Vignetă Slovacia pe o lună: 65 RON
Vignetă Cehia pe o lună: 80 RON
Taxă de drum Norvegia: cam 370 RON
Cazare: patru nopți în campinguri ieftine în drum spre Norvegia și înapoi, 370 RON
Campinguri în Norvegia (inclusiv câteva taxe pentru duș): 940 RON
Mâncare pe două săptămâni: în jur de 350 RON pe persoană
Total: 8150 RON
Concluzii
După cum ați observat este o diferență mare între cel mai bun și cel mai rău caz, iar majoritatea persoanelor se vor încadra undeva între cele două valori, precum s-a întâmplat și cu noi de altfel, inclusiv cu city break-ul din Praga și cazări la hotel în Praga și pe drum (în Germania și Danemarca). Important de observat este că prețul combustibilului este cea mai mare cheltuială în ambele cazuri, așa dacă poți și vrei, îți recomand să-ți cauți tovarăși de călătorie cu care puteți împărții banii de combustibil, astfel poți economi mulți bani!
Vă reamintesc că mai sus am descris varianta de buget REDUS pentru Norvegia, unde va trebui să faci compromisuri. Va fi confortabil tot timpul? Nu prea! Va merita în totalitate? Bineînțeles!
Chiar și când va fi rece și va ploua, chiar și când vei mânca aceiași mâncare de zile bune, savurează fiecare moment cât ești acolo! Până la urma, va fi una dintre cele mai epice călătorii de care vei avea parte, crede-mă!
Pingback: Drumeții montane în Transilvania vs Norvegia: Unde e mai bine? - Transylvanian Hiker